Învață programeza cu Marius episodul 3

Avem un video dedicat acestui articol

 

Ce este un pixel? Ghidul complet al elementelor care formează grafica digitală!

Grafica digitală este reprezentarea digitală a imaginilor, simbolurilor, textului și a altor elemente vizuale. Acestea sunt alcătuite din diferite tipuri de date care sunt stocate pe un computer sau dispozitiv.

Grafica digitală poate utiliza diferite tipuri de formate de fișiere pentru a stoca datele. Aceste formate de fișiere includ, dar nu sunt limitate la JPEG, PNG, GIF, SVG și SVGZ.

Formatul grafic digital joacă un rol semnificativ în lumea actuală, unde au devenit mai frecvente ca niciodată.

Iar la baza graficii digitale stă, ai ghicit: Pixelul!

Ce sunt pixelii?

Ecranul pe care îl vedeți când utilizați un computer, tabletă sau telefon este format din pătrate mici numite pixeli. Cuvântul pixel provine din cuvântul imagine (Pic/Pix in Engleză), deoarece un pixel este o imagine mică. 

Pixelii sunt cea mai mică unitate de date care alcătuiesc grafica digitală. Aceștia sunt aranjați într-o grilă pentru a forma o imagine, ceea ce vedeți pe ecranul computerului.

Dar cum funcționează?

Pixelii sunt, în general, compuși dintr-o diodă emițătoare de lumină (LED) care emite o anumită culoare atunci când primește un curent electric.

Istoria pixelului

Istoria pixelilor este un pic complicată. La început, pixelii existau doar ca obiect fizic. Primul pixel a fost realizat de Thomas Alva Edison în 1879, pentru a crea o imagine pe cilindrul său de fonograf.

Inventatorul oficial al pixelului este Russell Kirsch.  În 1957, grupul lui Kirsch a dezvoltat un scaner digital de imagine, pentru a „urmări variațiile de intensitate pe suprafețele fotografiilor” și a realizat primele scanări digitale. Prima imagine scanată a fost o imagine a fiului lui Kirsch, în vârstă de trei luni,

La început, pixelii pătrati au fost folosiți pentru a reprezenta imagini pe ecrane și televizoare, dar ulterior au fost adaptați pentru a fi utilizați pentru monitoare de computer și computere personale. La sfârșitul anilor 1970, după câțiva ani de experimentare cu pixeli dreptunghiulari, producătorii au devenit mai confortabili cu ei ca mod de reprezentare a textului pe ecrane.

De ce este importantă rezoluția pixelilor?

Rezoluția pixelilor este un număr care reprezintă numărul de pixeli pe inch, care este cea mai comună unitate în imagistica digitală. În general, o rezoluție mai mare a pixelilor înseamnă o calitate a imaginii mai clară.

Rezoluția pixelilor este importantă, deoarece diferite tipuri de ecrane au densități de pixeli diferite. Ecranele mai mari au mai mult spațiu pentru a afișa informații, deci au nevoie de o densitate mai mare a pixelilor pentru a afișa aceeași cantitate de informații.

Rezoluția pixelilor este, de asemenea, cunoscută sub numele de densitatea pixelilor.

Care sunt diferitele tipuri de pixeli și cum sunt creați?

Există două tipuri de pixeli - RGB și CMYK. RGB înseamnă roșu, verde și albastru, în timp ce CMYK înseamnă cyan, magenta, galben și negru.

Culorile RGB pot fi create prin combinarea a trei culori primare: roșu, verde și albastru. Aceste culori pot fi amestecate împreună pentru a crea o varietate de culori diferite. RGB permite, de asemenea, să fie afișate mai multe culori pe ecran, fără ca alte culori să interfereze cu culoarea de fundal. Pe de altă parte, CMYK creează patru nuanțe ale fiecărei culori: cyan (C), magenta (M), galben (Y) și negru (K).

Concluzie

În ultimele câteva decenii, pixelul a devenit o parte esențială a industriilor moderne de marketing și de creare a conținutului. Cu gama sa largă de utilizări, acest mic simbol a devenit o fațetă cheie a conținutului digital.

Deoarece pixelii sunt atât de omniprezenți în mediile digitale, este o parte importantă a alfabetizării vizuale. Acestea sunt utilizate în crearea de conținut pentru orice, de la fotografie la design.

Pe măsură ce timpul a trecut, ați putut vedea utilizarea pixelului în diferite alte domenii, cum ar fi industria cinematografică si industria artei online.

 

Noi, la Magic 5, suntem specialiști în pixeli și îi 'manipulăm' așa cum vrem noi pentru a crea opere de artă moderne sub forma website-urilor sau a imaginilor pe care le folosim în campanii publicitare.

Nu trebuie să ne crezi pe cuvânt, contactează-ne și vei afla!